09
.
12
.
2024
Trends

We zijn een van de meest actieve software investeerders

Investeerder Main Capital timmert aan de weg in België

Het portfolio van de Nederlandse investeringsmaatschappij Main Capital in België blijft groeien. Zijn haarscherpe strategie die investeringen en overnames combineert, overtuigt steeds meer ondernemers en managementteams. “We houden in al onze samenwerkingen rekening met de belangen van alle stakeholders van de onderneming.”

Ruim twee jaar geleden landde Main Capital Partners in Antwerpen. Het Belgische kantoor moest de positie van het Haagse investeringsfonds in ons land versterken en het aantal deals de hoogte instuwen. “We zeiden twintig jaar lang dat we investeerden in de Benelux”, zegt managing partner Sjoerd Aarts, die verantwoordelijk is voor de regio. “Maar we deden tot drie jaar geleden nooit een investering in België. Dankzij het kantoor is daar verandering in gekomen. Intussen zijn al wat acquisities en investeringen gebeurd.”

Main Capital omschrijft zichzelf als een strategische partner voor ondernemers en managementteams van softwarebedrijven. Het focust louter op b2bbedrijfssoftware in bepaalde productmarktcombinaties die de investeerder zeer goed kent, zoals de zorgsector, hr, de publieke sector, cybersecurity en businessprocessmanagement. De investeerder heeft vier investeringen in de Belgische softwaremarkt op zijn naam staan. Met de investering in RiskConcile, een Leuvense leverancier van software-as-a-service-oplossingen voor onder meer fondsen en vermogensbeheerders, banken en verzekeraars, heeft Main Capital sinds deze zomer ook zijn eerste Belgische platforminvestering beet.

Rijnlands model

Main Capital ondersteunt zulke ondernemingen bij hun volgende groeifase. Dat kan het doen op drie fronten: via een versnelling van de autonome groei, internationalisering of een buyandbuildstrategie. Zo werd de Real Estate Solutionsdivisie van de ITdienstverlener Cegeka vorig jaar verkocht aan haar sectorgenoot Zig, een Nederlandse participatiemaatschappij van Main Capital. In mei van dit jaar was de investeerder betrokken bij de overname van CVWarehouse, het softwarebedrijf van de ondernemer Inge Geerdens, door het Nederlandse hr- en payrollsoftwarebedrijf BCS HR Software. In september gebeurde hetzelfde toen Bizzdesign zijn Franse sectorgenoot Mega International inlijfde, dat deels in handen was van de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv. “Main richt zich uitsluitend op winstgevende groeistrategieën en werkt daarbij volgens het Rijnlandse model”, zegt Aarts. “Dat betekent dat we in al onze samenwerkingen rekening houden met de belangen van alle stakeholders van de onderneming, onder wie ook klanten en medewerkers.” Main Capital Partners heeft in de afgelopen jaren een paar honderd software bedrijven gekocht of erin geïnvesteerd.

'We vinden het belangrijk bij onze focus te blijven: ondernemingen die niet te groot zijn en die we flink kunnen uitbouwen’
SJOERD AARTS, MAIN CAPITAL

Breed netwerk

Terwijl het Belgische portfolio fors is uitgebreid, vinden ook steeds meer Belgische investeerders hun weg naar de Nederlandse maatschappij. De vermogensbeheerder Quaestor Wealth Care uit Roeselare en WorxInvest, het investeringsvehikel boven de hr-dienstenverlener SD Worx, zijn hoeksteeninvesteerders van Main Capital. Ook talloze familyoffices en Belgische ondernemers hebben kapitaal in de fondsen. “We zijn heel goed in het contact houden met de ondernemers en managementteams van de bedrijven waarop onze focus ligt”, licht Aarts de toegenomen belangstelling toe. “In België hebben we een breed netwerk opgebouwd en het helpt natuurlijk dat we al internationaal actief zijn.” Meer dan twintig jaar geleden startte de investeerder in Den Haag. Intussen zijn er kantoren in Düsseldorf, Stockholm, Antwerpen en Boston aan toegevoegd. Begin 2025 opent ook een kantoor in Parijs. Het team, dat ooit uit zeven investeringsmanagers bestond, is uitgegroeid tot bijna tachtig en over twee jaar moet de grens van honderd medewerkers worden overschreden.

Data-analisten

Eerder dit jaar sloot Main Capital de fondsen Main Capital VIII en Main Foundation II af. Die haalden respectievelijk 1,9 miljard euro en 500 miljoen euro op. Dat brengt het beheerde vermogen van de investeringsmaatschappij op ruim 6 miljard euro. “We zijn een van de meest actieve softwareinvesteerders wereldwijd”, zegt Aarts. “Dankzij ons gemiddelde rendement zijn we daarbovenop een van de best presterende privateequitymanagers.” De zogenaamde money multiple van Main Capital is meer dan 4,5. Dat wil zeggen dat het zijn inleg bij al zijn gerealiseerde exits gemiddeld zoveel keer terugkrijgt. “De investeerders in onze fondsen verwachten een zeer consistente focus”, zegt Aarts. “Wij zijn heel

gedisciplineerd in welke bedrijven we bekijken. Als we in een bedrijf investeren, kennen we de markt, de concurrenten, de kansen en de valkuilen. Daardoor kunnen we met de beste bedrijven op de markt een strategisch partnerschap aangaan.” Daarvoor heeft Main Capital een database van meer dan 15.000 bedrijven. Dagelijks doet een groot team data-analisten onderzoek naar de laatste ontwikkelingen op de markt: welke landen zijn interessant en waarom? Hoe zichtbaar is een bedrijf? Wat is de investering die daarmee gepaard gaat? Hoe kun je het best in een bepaald land groeien? Aarts: “Die kennis zorgt voor een heel lage verliesratio, het aandeel bedrijven dat het niet goed doet en waar we geen rendement op halen. Bij ons bedraagt die 0,5 procent, terwijl dat gemiddeld 15 procent is in het private-equitylandschap.”

“Als we in een bedrijf investeren, kennen we de markt, de concurrenten, de kansen en de valkuilen.”
SJOERD AARTS, MAIN CAPITAL

Nieuwe fondsenwerving

Main Capital is flink actief in België. De komende maanden rondt het nog meerdere investeringen en overnames af, die volgens Aarts van een gemengde grootteorde zijn. Daarvoor kijkt de investeerder enerzijds naar strategische acquisities die het zelf kan doen met zijn portfolio en anderzijds naar nieuwe directe platforminvesteringen in bedrijven met een waardering van boven 100 miljoen euro. “We vinden het belangrijk bij onze focus te blijven”, zegt Aarts. “Dat zijn ondernemingen die niet te groot zijn en die we flink kunnen uitbouwen. Tien jaar geleden hadden we ‘slechts’ 150 miljoen euro in ons beheer. Nu is dat zo’n 6 miljard euro, waarvan we 2,4 miljard begin dit jaar hebben opgehaald. In 2026 verwachten we een nieuwe fondsenwerving, die dat bedrag zomaar weer kan verdubbelen. Daarom moet ook het team blijven groeien. Begin volgend jaar zijn we actief in Frankrijk en we zoeken door lopend naar slimme regio’s om toe te voegen aan ons netwerk. Of we drijven het aantal vestigingen in landen waar we al aanwezig zijn op. Een tweede kantoor in Duitsland of de Verenigde Staten zou zomaar een idee kunnen zijn.”

Bron:
Trends
Tekst:
Myrte De Decker
Beeld:
← Terug naar overzicht
Interesse?
Praat met onze experts.
Bent u benieuwd naar wat Quaestor voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over onze diensten.
Contacteer ons